Despre CURRICULUM VITAE:

CV-ul nu serveste la povestirea vietii tale, ci este un document care inainte de a fi redactat, trebuie foarte bine conceput, de aceea gandeste-te bine inainte sa incepi sa scrii.
Nu copiati modelele gasite pe internet sau in reviste. Cel mult inspirati-va din ele si adaptati-le personalitatii si nevoilor voastre.
Un CV nu poate spune totul despre tine insa trebuie sa spuna intotdeauna numai adevarul.
Oricat de bine ar fi facut, acesta nu iti garanteaza obtinerea automata a slujbei vizate.
Simplu spus, CV-ul tau iti subliniaza aptitudinile si experienta fata de angajator. Odata ce a terminat analiza CV-ului tau, angajatorul si-a format deja o parere corecta despre cum poti ajuta compania si ce fel de persoana esti. Iata de ce CV-ul ideal ar trebui sa evidentieze exact punctele tari pe care le ai pentru acel post si sa te faca unul dintre candidatii puternici la post. Pe scurt, ar trebui sa te treaca de prima proba si sa iti aduca o chemare la interviu.

Un C.V. bine intocmit …

…este acela care indeplineste urmatoarele conditii :

  • este precis
  • este clar
  • este suficient de personal si original pentru a atrage atentia celui care il studiaza
  • stimuleaza curiozitatea
  • pe baza lui sunteti invitat la o prima intalnire in cadrul unui interviu pentru ca firma sa poata comunica direct cu dumneavoastra

Sectiunile care nu trebuie sa lipseasca dintr-un CV:

DATE PERSONALE: nume, prenume, telefon, adresa de e-mail,nationalitate, data nasterii.
-OBIECTIV: Obiectivul trebuie formulat dupa locul de munca pe care il vrei acum, sau dupa aria in care vei lucra. Pentru un loc de munca cu program redus sau pentru diversele colaborari obiectivul de cariera nu este foarte important , totusi acesta ii furnizeaza angajatorului o idee despre ce ai de gand sa faci.
-Pentru slujbele permanente, pe baza de contract de munca, obiectivul personal pentru postul vizat este esential.
-„Obiectivul de cariera” se intinde pe o perioada mai mare de timp, in timp ce obiectivul personal pentru postul vizat se refera la primii pasi pe care ii vei face in organizatie.
-STUDII: Aceasta sectiune se plaseaza imediat dupa obiectiv in cazul in care experienta profesionala este scurta. In caz contrar aceste informatii vor fi trecute dupa experienta profesionala.Toate etapele educationale vor fi scrise in ordine inversa absolvirii lor (cea mai recenta prima).
– SPECIALIZARI SI ATESTATE: Nu se vor indica decat cursurile care au adus o completare la experienta profesionala. Alege cateva cursuri care au legatura cu obiectivul declarat. Daca unul dintre cursuri nu aduce, prin titlul lui, informatii relevante cu privire la legatura cu obiectivul declarat, explica separat de ce a fost introdus in lista. Lista va trebui „aranjata” in ordinea prioritatilor.
– EXPERIENTA PROFESIONALA: Este prezentata in mod cronologic, in special atunci cand ultimul post ocupat corespunde unei mai bune calificari. Trebuie accentuate sarcinile si atributiile pe care le-ai avut la ultimele locuri de munca. Acestea se indica in ordine inversa (incepand de la cel mai recent) specificand anii, societatea si postul ocupat. Se insista pe realizarile mai importante si daca se poate se defineste si in cifre activitatea desfasurata(numar de persoane din subordine, cresteri procentuale pe diferite zone, etc.)
Se folosesc verbe de actiune pentru descriere: a indeplini, a demara, a conduce, a primi, a organiza etc.
– CUNOSTINTE OPERARE P.C.:Vor fi mentionate atat cunostintele teoretice, cat si cele practice. Incepand cu cele de Hardware, Software, Sisteme de operare si terminand cu limbaje de programare.
– LIMBI STRAINE: Mentioneaza in primul rand limbile in care poti vorbi fluent si in care poti sa iti desfasori activitatea. Precizeaza daca poti sa vorbesti si/sau sa scrii in limba respectiva.
– ABILITATI/APTITUDINI: Descrie avantajele tale competitive – valorile pe care le oferi. Caracteristicile tale personale care sunt cerute de pozitia pe care o soliciti (ex. entuziasm, flexibilitate, atentie la detalii etc.).
– REFERINTE: In cele mai multe cazuri aici se trece „Referinte la cerere”. Daca totusi treci numele unor persoane care sa furnizeze referinte despre tine atunci persoana aleasa trebuie intrebata daca accepta folosirea numelui sau in CV. De asemenea trebuie sa te asiguri ce va spune in cazul in care va fi contactat telefonic de angajator. Iti va mentiona punctele puternice sau pe cele slabe?
– HOBBY-URI/INTERESE: Aceasta sectiune este considerata de cei mai multi facultativa, dar trebuie folosita daca poate sa imbogateasca CV-ul. Trebuie sa aveti grija atunci cand va prezentati pasiunile deoarece acestea pot reprezenta un avantaj sau un dezavantaj pentru voi. Prin prezentarea hobby-urilor voastre, angajatorul poate sa faca o legatura intre acestea si valorile umane cautate de el si pot constitui un punct comun pe care sa-l aveti cu acesta.

Poti redacta un CV dupa …

… una din cele 3 metode principale: cronologice, functionale si combinatia acestora.

-Cv-urile cronologice listeaza experienta profesionala conform datelor, incepand cu ultimul loc de munca. CV-urile cronologice arata bine daca cariera dumneavoastra a fost progresiva si planuiti sa continuati in acelasi stil. Formatul acesta nu este in avantajul celor fara prea multa experienta. Citind un astfel de CV angajatorul poate aprecia care a fost progresul facut in timp si se poate opri la perioadele de inactivitate(daca acestea exista).

-Cv-urile functionale descriu aptitudinile pe care le-ati folosit la locul de munca. CV functionale functioneazea bine atunci cand nu aveti multa experienta sau atunci cand ati avut mai multe pozitii in companiile in care ati lucrat. Aceste CV-uri se bazeaza pe aptitudinile pe care le-ati dobandit de-a lungul timpului. Acestea necesita un efort mai mare de redactare, in schimb semnaleaza mai bine calitatile profesionale si intelectuale,.

-CV-ul combinat este un rezumat fuctional insotit de o istorie a activitatii profesionale.În general, se prezinta ca o descriere a abilităţilor şi aptitudinilor dumneavoastra legate de de calificari si educatie, urmata de un istorie revers-cronologica a experientei profesionale. Cv-ul combinat poate fi o alegere bună dacă:
1.Schimbati cariera si doriti sa subliniati sau sa scoateti in evidenta anumite aptitudini generale care se refera la experienta anterioara.
2.In trecut nu ati reusit sa treceti de procesul de selectie cu un Cv cronologic.
3.Sunteti candidat(a) pentru un loc de muncă interesant şi care credeţi că vi s-ar potrivi, dar in Cv-ul dumneavoastra nu exista o conexiune reala intre experienta si evolutia profesionala.

Cum poti redacta un CV:
Cele mai utilizate stiluri sunt: pe hartie si electronic.
1. Pe hartie. Daca folosesti aceasta forma pentru ca asa a fost ceruta sau pentru ca tu ai ales acesta varianta atunci poti folosi un editor de text de genul Microsoft Word sau OpenOffice. Daca nu ai acces la un calculator foloseste unul de la Internet Cafe, de la un Birou de Consiliere sau apeleaza la un prieten.
2.Electronic. Este cel care poate fi transmis pe internet sau prin posta electronica (e-mail). Orice sistem de e-mail permite atasarea unor documente editate in Word. De asemenea majoritatea firmelor de recrutare pe internet ofera posibilitatea completarii on-line a unor CV si salvarea lor in baza lor de date. Va puteti plasa Cv-ul pe www.bestjobs.ro, www.ejobs.ro sau www.myjob.ro.

 Cand faci un CV tine cont de:

Ø  Alegeti un tip de font pentru litere (de obicei Times New Roman sau Arial) si folositi-l pentru intreg cv-ul
Ø  Folositi culori discrete
Ø  Nu abuzati in folosirea de grafice, simboluri, tabele in cadrul cv-ului. Simplitatea vizuala este preferata.
Ø  Evidentiati clar partile/ rubricile cele mai importante ale cv-ului
Ø  Cercetati criteriile jobului si includeti doar informatiile relevante pentru jobul la care aplicati
Ø  Verificati greselile gramaticale si/ sau de ortografie
Ø  Lungimea cv-ului este coerenta cu profilul – direct proportionala cu experienta profesionala, studii, varsta
Ø  Sa fie usor de citit
Ø  Nu creati un cv pe care sa il folositi pentru toate pozitiile.
Ø  Personalizati-va cv-ul in functie de pozitie si compania la care aplicati