Inchiderea proiectului „Economia sociala – solutia ocuparii pentru grupurile vulnerabile”

Asociația A.S. 2001 Alba Iulia, în calitate de beneficiar, împreună cu Asociația pentru promovarea potențialului rural Procivitas Alba, în calitate de partener, au inceput in 15 octombrie 2014 implementarea proiectului ”Economia sociala – solutia ocuparii pentru grupurile vulnerabile”. Proiectul, cu perioadă de implementare 15 octombrie 2014 – 30 noiembrie 2015, a avut ca obiectiv general imbunatatirea accesului persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile din regiunile Centru si Nord Vest la ocupare in cadrul unor structuri de economie sociala. Activitățile derulate și serviciile oferite în cadrul acestui proiect, au avut menirea să contribuie la îndeplinirea obiectivelor specifice:
• Creșterea nivelului de pregatire si motivare antreprenoriala a 90 de persoane prin participarea acestora in programe de formare, consiliere, asistenta antreprenoriala;
• Dezvoltarea capacitatii a 30 de persoane apartinand grupurilor vulnerabile de a promova si sustine activ implicarea in activitati economice;
• Crearea a 12 structuri de economie sociala care sa contribuie la revigorarea economica a localitatilor din regiunile Centru si Nord Vest si la integrarea pe piata muncii a persoanelor expuse excluziunii sociale.
La final de proiect am obtinut rezultate frumoase: s-au infiintat cele 12 structuri de economie sociala, au fost create 92 de noi locuri de munca in cadrul structurilor de economie sociala infiintate, din care 54 locuri de munca pentru persoanele din grupurile vulnerabile (la data de 30 octombrie 2015). 60 de persoane din grupurile vulnerabile, expuse riscului de excluziune sociala, au fost implicate si certificate in programele de formare initiate, din care 12 la cursul de brutar, 15 la cursul de lucrator finisor in constructii, 20 la cursul de ingrijitoare batrani la domiciliu si 13 la cursul de instalator apa-canal. Alte 33 de persoane din grupurile vulnerabile au participat la instruire in cadrul unui curs de specializare in domeniul antreprenoriatului social, si au fost certificate.
Intreprinderile sociale infiintate au fost sustinute pe perioada proiectului prin ajutoare de minimis, totalul ajutoarelor de minimis pentru cele 12 structuri fiind de 6.830.538,36 lei. Structurile de economie sociala infiintate trebuie sa se poata autosustine cel putin 1 an de la terminarea proiectului, aceasta insemnand ca fiecare SES sa mentina locurile de munca create din care cel putin 50% pentru grupurile vulnerabile, iar timpul de lucru alocat grupurilor vulnerabile trebuie sa fie de minim 30% din timpul total de lucru.

• Asociatia Traditii Textile, cu punctul de lucru în localitatea Hăpria, nr. 201, va propune o oferta deosebita de port traditional, costume populare, tesaturi si lenjerii de pat, cuverturi, prosoape, fețe de masă, atat pe www.hainetraditionale.ro si www.brodate.ro, cat si in magazinul „Traditii textile” din Alba Iulia, Bulevardul Transilvaniei nr.24, si vă așteaptă să cumpărați din lada ei de zestre! Structura a creat 8 locuri de munca, din care 4 locuri de munca pentru persoane din grupurile vulnerabile.
• SC Fantezii textile Lucia SRL, www.textilealba.ro, cu punctul de lucru din Stremț, nr.137 va asteapta sa ii vizitați magazinul online www.fanteziitextile.ro și va invita sa ii cumpărați cu încredere produsele care sunt în trend, multe realizate hand made și multe unicate, cu prețuri promoționale. Structura a creat 6 locuri de munca, din care 4 locuri de munca pentru persoane din grupurile vulnerabile.
• A treia structura de economie sociala, SC Urania Instal SRL, cu sediul social in comuna Luna, judetul Cluj, activeaza in domeniul instalatiilor si isi desfasoara activitatea in Piata Natiunii nr.11, Alba Iulia. Urania va asteapta sa-i descoperiti oferta pe www.urania-instalatii.ro. Structura a creat 4 locuri de munca pentru persoane din grupurile vulnerabile, din totalul de 7 locuri de munca.
• SES4, SC Sara Ingrijire socio-medicala SRL isi desfasoara activitatea in Stremț, str. Principală, nr. 456 si are o gamă diversă de servicii socio-medicale pe care le promoveaza pe www.saramedical.ro si www.facebook.com/saramedical.ro. Structura a creat 6 locuri de munca, din care 4 locuri de munca pentru persoane din grupurile vulnerabile.
• ABC-ul Prieteniei SRL activeaza in domeniul educational si isi desfasoara activitatea in str. Decebal nr.22, Alba Iulia. Serviciile oferite sunt prezentate in detaliu pe www.haisafimprieteni.ro si pe Facebook: Hai Sa Fim Prieteni! sau www.facebook.com/prieteni.isteti. Structura a creat 15 locuri de munca, din care 8 locuri de munca pentru persoane din grupurile vulnerabile.
• Am infiintat si o structura de economie sociala in domeniul productiei de ambalaje din carton, Cartadi Alba SRL, cu activitatea de productie in Ciugud, str. Dupa Gradini nr.32B, Alba, www.cartadi.ro, care a oferit locuri de munca pentru 7 persoane, din care 4 persoane din grupurile vulnerabile.
• In domeniul constructiilor functioneaza doua intreprinderi sociale, Keops Construct Solution SRL www.keopsconstructsolution.ro, cu sediul social in sat Sard, comuna Ighiu, nr.367, Alba si Creativ Smart Construct SRL, www.creativsmartconstruct.ro, cu sediul in sat Ciugud, str. Dupa Gradini nr.32B, comuna Ciugud, Alba. Creativ Smart Construct SRL a creat pana in prezent 6 locuri de munca, din care 4 pentru persoane din grupul vulnerabil, iar Keops Construct Solution SRL a creat in total 6 locuri de munca, din care 4 pentru persoane din grupul tinta.
• O alta structura de economie sociala infiintata prin proiect activeaza in domeniul serviciilor de arhivare. Super Arhive SRL, cu sediul social in Aiud, judetul Alba, www. super-arhive.ro, a creat 8 locuri de munca, din care 4 locuri de munca pentru persoane din grupul tinta al proiectului, persoane supuse riscului de excluziune sociala.
• In domeniul productiei produselor farmaceutice si cosmetice am infiintat Cosmetics Venom SRL – www.cosmetics-venom.ro -, cu sediul in comuna Santimbru, Alba, structura de economie sociala care a creat 7 locuri de munca pana acum, din care 4 locuri de munca pentru persoanele din grupurile vulnerabile.
• Atelier Brutarie Ghirbom SRL activeaza in domeniul panificatiei si patiseriei, si are sediul social in Ghirbom, str. Principala nr.326. Cele doua magazine de prezentare ale Brutariei Ghirbom sunt in Alba Iulia, vis-a-vis de Liceul Militar si in Sebes, str. Lucian Blaga nr.84. Structura a creat, pana in prezent, 9 locuri de munca, din care 6 pentru persoane din grupurile vulnerabile. Mai multe detalii despre produse si magazinul online le gasiti pe www.brutariaghirbom.ro.
• Asociatia Sofia – curatenie si ingrijire batrani la domiciliu, cu sediul in Alba Iulia, Bd. Revolutiei 1989 nr.22, Bl. V5, Ap.3, si site www.asociatiasofia.ro, a creat 7 locuri de munca pana in prezent, din care 4 locuri de munca pentru persoanele din grupurile vulnerabile.
Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeşte în Oameni”, Axa Prioritară 6: „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenţie 6.1: ”Dezvoltarea economiei sociale”.
Valoarea totala eligibila a proiectului este de 8.513.478,21 lei.

Mai multe informaţii despre programul de finanţare pot fi obţinute de pe site-ul AMPOSDRU (http://www.fseromania.ro/index.php) sau la una dintre datele de contact ale beneficiarului.

Manager proiect:
Adriana Todorean